Fjernelse af tand

FJERNELSE AF TAND – HVAD SKER DER?

At få fjernet en tand kan give ubehag. Denne vejledning vil fortælle, hvad du kan gøre, så generne bliver så små som muligt. At få fjernet en tand kan sammenlignes med en lille operation. Du skal derfor passe på og pleje såret, som er kommet i munden. Undertiden syr tandlægen såret for at holde sårkanterne sammen og fremme helingen. Så længe lokalbedøvelsen virker, kan man let komme til at bide sig i læben eller tungen, så vent med at spise, til bedøvelsen er væk!

Risiko for smerter 

De første timer er mund og sår bedøvet, og det vil derfor ikke gøre ondt. Når bedøvelsen er væk, kan der komme ømhed og lettere smerter. Det er bedst og behageligst at undgå smerter. Tag derfor 2 tabletter Panodil, Paracetamol e. a., inden bedøvelsen holder op, og fortsæt med at tage 2 tabl. 3-4 gange dagligt, hvis nødvendigt. Børn skal følge medicinpakkens anvisninger. Har tandlægen udleveret medicinen, skal tandlægens anvisninger følges. Kommer der alligevel stærke smerter, bør du søge råd hos tandlægen. Måske er det nødvendigt med receptpligtig smertestillende medicin eller anden smertelindrende behandling.

Hævelse 

Det er helt almindeligt, at kind og tandkød hæver, når du har fået fjernet en tand. Kolde omslag kan formindske hævelsen. Læg en ispose eller et fugtigt håndklæde på kinden ud for det sted, hvor tanden er fjernet. Gør det et kvarter pr. time de første par timer. Mange vil også opleve, at kinden bliver lidt blågul. Det er helt normalt og vil fortage sig. Vokser hævelsen i mere end 2 dage efter fjernelse af tanden, bør du henvende dig til kontrol hos tandlægen.

Pas på såret 

Når tanden er trukket ud, skal såret have ro. Du skal derfor tage den med ro det første døgn. For megen aktivitet kan øge presset på såret og give blødninger. Når du skal sove eller ligge ned, er det en god idé at ligge med hovedet højt det første døgn. Det letter trykket på såret. Undgå at røre ved såret. Det gælder både med tunge, fingre, lommetørklæde og andet. Lad være med at suge i såret.

Mundskylning 

Skyl ikke munden den dag, tanden er fjernet og gør det under ingen omstændigheder de første to timer. Såret får ikke fred til at hele, så længe du skyller munden. Dagen efter tanden er fjernet, kan du skylle munden forsigtigt med lunkent saltvand (1 teskefuld til et glas vand) eller klorhexidin 0,1% (kan købes på apoteket), det nedsætter risikoen for infektion. Tandbørstning – det er vigtigt at holde munden ren. En uren mund giver større risiko for infektion i såret. HUSK derfor at børste tænderne som sædvanligt, men PAS PÅ ikke at børste såret.

Hvad kan man spise? 

Husk at spise alle måltider og spis gerne rigeligt. Kroppen bruger energi på at hele såret. Spis blød eller flydende og ikke for varm mad den første dag. Undgå at tygge i den side af munden, hvor tanden er fjernet og spis ikke hård kost, så længe det er til besvær.

Røg og alkohol 

Nikotin har en uheldig indflydelse på heling af såret, så lad være med at ryge mere end højst nødvendigt. Undgå alkohol i hvert fald det første døgn. Alkohol øger blodtilførslen til såret og kan give anledning til efterblødninger, som sinker sårets heling.

Efterblødning 

Det er helt normalt, at der den første dag vil sive lidt blod fra såret. Det kan se værre ud, end det er, fordi blodet blander sig med spyttet. Kommer der en regulær blødning, kan du bedst stoppe den ved at tage en ren tampon (fx et rent sammenrullet stykke gaze) og lægge over såret (ikke ned i såret). Bid så sammen, så tamponen trykker på sårkanterne, og hold munden lukket i et kvarter til en halv time. Det kan være nødvendigt at skifte tamponen et par gange. Hvis blødningen stadig fortsætter lige kraftigt, bør du kontakte din tandlæge. Kan det ikke lade sig gøre, skal du kontakte en anden tandlæge, læge eller skadestue.

Efterbehandling 

Hvis det har været nødvendigt at sy, efter at tanden er fjernet, skal trådene normalt fjernes af tandlægen efter 5-10 dage. I sjældne tilfælde kan der komme betændelse i såret, så hullet ikke lukker sig. En betændelse vil give smerter, dårlig ånde og dårlig smag i munden. Dette kræver efterbehandling hos tandlægen. Kommer du i tvivl eller bliver usikker, kan du altid ringe til os og få råd og svar på dine spørgsmål på vores tlf: 86 62 70 30!